Preskocit navigáciu

Úvodná plánovacia konferencia cvičenia TOXIC VALLEY 2019


Úvodná plánovacia konferencia cvičenia TOXIC VALLEY 2019

V dňoch 5.– 6. februára sa konala úvodná plánovacia konferencia (IPC) pre už v poradí siedmy ročník medzinárodného cvičenia odberových tímov (SICA) a mobilných chemických identifikačných laboratórií - TOXIC VALLEY 2019 (TOVY19). Cvičenie bude vykonané v termíne 9.-20. septembra 2019 v gescii ŠbSP GŠ OS SR.
Účasť na cvičení predbežne potvrdilo 10 krajín (Belgicko, Česká republika, Francúzsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Slovenská republika, Slovinsko, Taliansko a USA). Celkovo bude cvičiť 8 odberových tímov a 4 mobilné chemické identifikačné laboratóriá. Cvičenie bude hodnotené medzinárodným hodnotiacim tímom do ktorého okrem vyššie uvedených krajín prispejú aj Centrum výnimočnosti JCBRN COE Vyškov (ČR) a EOD COE Trenčín, ktoré poskytnú personál do skupiny Lessons Learned. V prvom týždni cvičenia potvrdil návštevu veliteľ školy Enviromentálnej bezpečnosti a RCHBO Sonthofen v Nemecku plukovník Volker QUANTE.
V prvej fáze konferencie bolo vyhodnotené predchádzajúce cvičenie TOVY18 so zameraním na poznatky a skúsenosti z procesu plánovania, samotného vykonania cvičenia a realizácie experimentálneho cieľa precvičiť interoperabilitu tímov zberu informácií Weapons Intelligence Team (WIT) s odberovými identifikačnými tímami (SICA). Experiment bol vykonaný v gescii Emergency Security Division (ESC) so sídlom v NATO HQ pričom hlavným garantom bolo Centrum výnimočnosti C-IED COE v Madride.
V druhej fáze konferencie boli poskytnuté všetky informácie dôležité pre plánovanie a prípravu cvičenia v roku 2019.
So zameraním na kontrolu presunu zahraničných jednotiek do miesta konania cvičenia a späť do domovskej krajiny, sa do prípravy cvičenia opäť zapojí aj jednotka NFIU SVK. Pre NFIU SVK je cvičenie príležitosťou na preverenie vlastných postupov a zladenie procesov medzi OS SR a zahraničnými partnermi.
Hlavná plánovacia konferencia bude vykonaná 16.-17. apríla 2019.


Úvodná plánovacia konferencia cvičenia TOXIC VALLEY 2019Úvodná plánovacia konferencia cvičenia TOXIC VALLEY 2019Úvodná plánovacia konferencia cvičenia TOXIC VALLEY 2019

Autor: kpt. Matúš GLINDA , Foto: OdBPO/ŠbSP/GŠ OS SR - Dátum: 11.02.2019
Čítanosť: 6918
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share