Preskocit navigáciu

Vojaci z Afganistanu navštívili košických školákov


Vojaci z Afganistanu navštívili košických školákov

Vojaci z Afganistanu vo štvrtok 28. júna navštívili žiakov 2.E triedy Základnej školy na námestí Ladislava Novomeského 2 v Košiciach, ktorí im pred necelým rokom do operácie zaslali svoje kresby.

Príslušníci 16. rotácie slovenského kontingentu, ktorí slúžili v operácii ISAF v druhej polovici minulého roka, odpovedali na zvedavé otázky druhákov. Žiakov zaujímal bežný život afganských detí a podmienky, za akých naši vojaci v misii pôsobia. Ženisti z michalovskej ženijnej roty a príslušníci veliteľstva kontingentu z Bratislavy, Liptovského Mikuláša a Trenčína premietli žiakom v triede svoje fotografie z Afganistanu, rozdali darčeky a pomaľovali ich tváre maskovacími farbami. Na záver si spolu zahrali futbal na školskom dvore.

"Keď slúžite pol roka ďaleko od svojej rodiny, všetky podobné veci vnímate citlivejšie," povedal v súvislosti so zaslanými detskými kresbami vojenský duchovný 16. rotácie Viktor Sabo. Podľa Saba to bolo veľmi milé spestrenie šesťmesačnej služby v Kandaháre. Aj podľa zástupcu veliteľa 16. kontingentu Milana Vangu boli kresby pre vojakov veľkým prekvapením. "Kresbami sme si vyzdobili spoločenskú miestnosť na základni v Kandaháre a obdivovali ich aj naši zahraniční kolegovia," povedal Vanga. "Príjemne nás prekvapil aj záujem detí o dianie a bežný život v Afganistane, verím, že sa na podobnej aktivite určite stretneme," dodal.

Triedna učiteľka druhákov Petra Bernátová bola s dnešnou návštevou vojakov veľmi spokojná. "Deti miestami ani nedýchali, a keď si mohli vyskúšať pravú vojenskú baretku z Afganistanu, boli šťastím úplne bez seba," zhodnotila návštevu Bernátová. Aj riaditeľka základnej školy Zuzana Sekelová si vie predstaviť aj ďalšie spoločné aktivity s vojakmi. "Je dôležité, aby si deti uvedomovali, že sú miesta na zemi, kde nie je mier samozrejmosťou tak, ako u nás," vysvetlila dôvod návštevy riaditeľka. "Aj vďaka dnešnej návšteve si budú viac vážiť to čo majú," dodala.

V súčasnosti už v Afganistane pôsobí 18. rotácia slovenských vojakov, ktorá v operácii začala plniť úlohy v júni tohto roka.


Vojaci z Afganistanu navštívili košických školákovVojaci z Afganistanu navštívili košických školákovVojaci z Afganistanu navštívili košických školákovVojaci z Afganistanu navštívili košických školákovVojaci z Afganistanu navštívili košických školákovVojaci z Afganistanu navštívili košických školákovVojaci z Afganistanu navštívili košických školákov

Autor: mjr. Milan Vanga, h ovorca OS SR a poverený hovorca MO SR , Foto: autor - Dátum: 29.06.2012
Čítanosť: 13685
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share