Preskocit navigáciu

Vojenský výbor NATO o operáciách a reforme veliteľských štruktúr


Vojenský výbor NATO o operáciách a reforme veliteľských štruktúr
Postupné odovzdávanie zodpovednosti za situáciu v Afganistane miestnym bezpečnostným silám a ďalšie smerovanie úsilia NATO pri ochrane civilného obyvateľstva v Líbyi boli témami rokovania Vojenského výboru nato, ktoré sa konalo 4. – 5. mája v Bruseli.
 
Vojenský výbor, na ktorom Slovenskú republiku zastupoval náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generál Ľubomír Bulík, rokoval aj aktuálnych otázkach ostatných operácií NATO, ako aj o reforme veliteľskej štruktúry NATO.
 
Vojenský výbor sa na úrovni náčelníkov generálnych štábov, vrátane náčelníkov generálnych štábov nečlenských krajín NATO, ktorí prispievajú do operácií v Afganistane a Líbyi, zaoberal aj problematikou budovania spôsobilostí prostredníctvom mnohonárodnej spolupráce, ako aj možnosťami na ďalšie  zdokonalenie vojenského výcviku a vzdelávania.
 
Súčasťou rokovaní Vojenského výboru NATO s Ruskom bol aj podpis predslovu k dokumentu „NRC Consolidated Glossary of Cooperation“, ktorý je akýmsi virtuálnym sprievodcom vzájomnej spolupráce NATO - Rusko. Vojenský výbor sa zaoberal aj ďalším rozvojom vzájomnej spolupráce s Ukrajinou a Gruzínskom.
 
Počas zasadaní Vojenského výboru NATO sa uskutočnilo pracovné stretnutie náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Ľubomíra Bulíka s vedúcim Stálej delegácie SR pri NATO Františkom Kašickým. Predmetom stretnutia boli otázky možností ďalšieho pôsobenia OS SR v operáciách, ako aj problematika širšej reformy NATO.
 
Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík uskutočnil aj neformálne pracovné rokovanie so zástupcom náčelníka štábu obrany ozbrojených síl Austrálie generálporučíkom Davidom Hurleyom. Predmetom diskusie boli otázky rozvoja vzájomnej spolupráce v operácii ISAF v Afganistane.

Vojenský výbor NATO rokoval o operáciách a reforme veliteľských štruktúrVojenský výbor NATO rokoval o operáciách a reforme veliteľských štruktúrVojenský výbor NATO rokoval o operáciách a reforme veliteľských štruktúrVojenský výbor NATO rokoval o operáciách a reforme veliteľských štruktúrVojenský výbor NATO rokoval o operáciách a reforme veliteľských štruktúrVojenský výbor NATO rokoval o operáciách a reforme veliteľských štruktúr

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: SD NATO - Dátum: 05.05.2011
Čítanosť: 26061
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share