Preskocit navigáciu

Certifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku Kuchyňa


Certifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku Kuchyňa

V stredu 10. júla 2024 sa na letisku Kuchyňa konal certifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12. Test zachytenia a zabrzdenia lietadla záchytným lanovým systémom vykonalo stíhacie lietadlo F-16 z leteckej základne Aviano.

BAK-12 je záchytný lanový systém lietadiel, ktorého cieľom je zvýšenie bezpečnosti lietadiel. Zariadenie slúži na bezpečné zachytenie lietadla v núdzových situáciách, pri prerušenom štarte, alebo pri poruchách brzdového systému.

Na certifikačnom teste a slávnostnom odovzdaní systému BAK-12 sa zúčastnil veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Róbert Tóth,  zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR – náčelník štábu generálmajor Peter Babiar, II. štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky Martin Vojtašovič, americký veľvyslanec pre SR Guatam A. Rana a tiež zástupcovia slovenských a amerických vzdušných síl.

„Chcel by som vyjadriť vďačnosť celému personálu, ktorý sa podieľal na tomto projekte, inžinierom, technikom, podpornému personálu. Vďaka ktorých odhodlanosti a odbornosti bolo možné dnešný test uskutočniť. Vaša namáhavá práca bolo rozhodujúca pre dosiahnutie tohto míľnika a zabezpečila, že sme pripravení formovať budúcnosť našich vzdušných síl,“ povedal vo svojom príhovore štátny tajomník MO SR Martin Vojtašovič.

„Oslavujeme tu dnes ďalší míľnik v našej bezpečnostnej spolupráci, ktorý predstavuje ďalší krok v príprave na prílet slovenských stíhačiek F-16 na Slovensko. Takýto projekt trvá zvyčajne najmenej rok, ale tu bol dokončený za deväť mesiacov. Je to dôkazom tvrdej práce a odhodlania oboch krajín. Spojené štáty sú hrdé na to, že na inštaláciu systému BAK-12 prispeli sumou takmer 880-tisíc dolárov z prostriedkov Európskej iniciatívy odstrašenia,“ uviedol americký veľvyslanec pre SR, Guatam A. Rana.


Certifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku KuchyňaCertifikačný test a slávnostné odovzdanie záchytného systému BAK-12 na letisku Kuchyňa

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 12.07.2024
Čítanosť: 384
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share