Preskocit navigáciu

Gabčíkovci organizovali 1. ročník konferencie o zdravotnej problematike potápania


Gabčíkovci organizovali 1. ročník konferencie o zdravotnej problematike potápania

     Operácie pod vodou tvoria významnú súčasť osobitých činností 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu). Je celkom prirodzené, že na činnosť potápačov pod vodou, osobitne v mimoriadne náročných podmienkach Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa vytvára rad rôznych názorov týkajúcich sa bezpečnosti pobytu človeka pod vodou, jeho fyzickej záťaže, možností zlyhania a podobne. So zámerom vyjasniť si zásadné otázky medicínskej problematiky služobného potápania, teda „oddeliť kúkoľ od pšenice“, zorganizovala v utorok 26. marca 2024 skupina potápačov 5. pšu v priestoroch pluku odbornú konferenciu k zdravotnej problematike potápania v podmienkach ozbrojených síl. Pozvanie prijali príslušníci OS SR, policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Centra výcviku Lešť a príslušník Centra výnimočnosti NATO pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov z Trenčína, pričom prevažne išlo o potápačov, ale aj príslušníkov, ktorí majú blízko k vodnému prostrediu.
     Pozvanie na konferenciu prijal hlavný prednášajúci prof. MUDr. František Novomeský, PhD., DAN Europe (Slovakia) Diving Medicine Officer, súdny znalec v špecializácii potápačská a hyperbarická medicína, autor vedecko-odborných kníh a desiatok vedeckých publikácií o medicíne potápania, súčasne člen Britskej spoločnosti historického potápania. Pán profesor má dlhoročné skúsenosti v problematike potápačskej medicíny aj zo sveta pod vodnou hladinou, ktoré ako aktívny potápač zbieral po desaťročia doma i v zahraničí. Ďalším prednášajúcim bola MUDr. Veronika Rybárová, PhD., DAN Europe (Slovakia) Diving Medical Officer, potápačská lekárka v Univerzitnej nemocnici Martin a aktívna potápačka. Obaja naši hostia sú súčasne súdnymi lekármi, ktorí majú možnosť vidieť aj odvrátenú stránku potápačského remesla. Na konferencii predniesli naši hostia innformácie o histórii bojových potápačov, o potápačských nehodách a osobitne o úmrtí potápača v areáli Čierna voda v roku 2021. Ako inak by takáto odborná konferencia mala začať, ak nie históriou potápačov v boji, ktorá je naozaj bohatá, presahujúca až do súčasnosti. Rovnako problematika nehôd pri potápaní je nám veľmi blízkou témou, pretože každý služobný potápač musí mať prioritný záujem na predchádzaní takýchto situácií, končiacich nezriedkavo až tragicky.
     Konferencie sa zúčastnil aj veliteľ 5. pšu plukovník Peter Žochňák, ktorý neskôr pozval prednášajúcich aj na neformálne stretnutie. Veliteľ je aktívnym potápačom a tak témy neutíchali ani tu. Nastolená bola aj vzájomná spolupráca v budúcnosti, prof. MUDr. Novomeský, PhD. navrhol pokračovať v takýchto mimoriadne významných akciách a vytvoriť tradíciu stretnutí predstaviteľov potápačskej lekárskej vedy so služobnými potápačmi OS SR práve na pôde 5..
     Odborné stretnutie potápačskej vedy a praxe prebehlo v atmosfére vzájomnej úcty, rešpektu a túžby po poznaní nového, pričom na záver obidve strany vyjadrili spokojnosť a presvedčenie o význame ďalšej spolupráce.


Gabčíkovci organizovali 1. ročník konferencie o zdravotnej problematike potápania IGabčíkovci organizovali 1. ročník konferencie o zdravotnej problematike potápania IGabčíkovci organizovali 1. ročník konferencie o zdravotnej problematike potápania I

Autor: príslušník 5. pšu , Foto: príslušník 5. pšu - Dátum: 13.06.2024
Čítanosť: 544
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share