Preskocit navigáciu

Spoločné operačné veliteľstvo je v oblasti velenia a riadenia pre OS SR veľkou pridanou hodnotou


Spoločné operačné veliteľstvo je v oblasti velenia a riadenia pre OS SR veľkou pridanou hodnotou

         Minister obrany SR Martin Sklenár dnes v rámci pracovného výjazdu odcestoval do Banskej Bystrice, kde navštívil tamojšie Spoločné operačné veliteľstvo (SOV). Zaujímal ho stav tamojšej infraštruktúry, priebeh jednotlivých rekonštrukčných prác, ako aj denná rutina príslušníkov, ich úlohy a potreby.

         Minister Sklenár počas návštevy SOV poďakoval jeho príslušníkom za odvedenú prácu a kvalitné plnenie úloh. „Výsledkom ich úsilia je výrazné zefektívnenie procesu plánovania a riadenia spoločných operácií ozbrojených síl pri obrane Slovenska, ako aj pri riešení krízových situácií v dôsledku rôznych katastrof či živelných pohrôm. Nie je to ľahká úloha, krízy a udalosti z posledných rokov však potvrdzujú, že existencia takejto stálej veliteľskej štruktúry predurčenej riadiť všetky operácie na operačnej úrovni velenia je nevyhnutná,“ priblížil minister Sklenár. Pripomenul, že SOV nadobudlo počiatočnú operačnú spôsobilosť v septembri 2021, pričom jeho vznik bol aj reakciou na vývoj bezpečnostného prostredia.

         SOV tiež významnou mierou prispieva k plneniu medzinárodných vojenských záväzkov SR a podieľa sa aj na spracovaní operačných plánov NATO a EÚ. Šéf rezortu obrany sa preto v nadväznosti na minulotýždňový samit NATO vo Vilniuse zaujímal aj o regionálne plány Aliancie, pričom vyzdvihol dôležitú úlohu SOV pri ich zavádzaní do praxe.

          V súvislosti s obnovou infraštruktúry je pre SOV aktuálnou výzvou revitalizácia jeho sídla - historickej budovy postavenej v roku 1938. V období SNP bola budova na ulici Československej armády centrom organizovania vojenského odboja proti fašizmu, od jari 1944 a počas povstania tu sídlila Slovenská národná rada a ako velitelia 1. čs. armády na Slovensku v nej pôsobili aj hrdinovia SNP - divízny generál Rudolf Viest a brigádny generál Ján Golian. „Za účelom revitalizácie sídla SOV rezort obrany plánuje do konca roka 2026 preinvestovať viac ako 13 miliónov eur. Vďaka týmto prostriedkom zabezpečíme veliteľstvu adekvátne podmienky pre plnenie úloh v prospech obrany SR,“ uzavrel M. Sklenár.


Spoločné operačné veliteľstvo je v oblasti velenia a riadenia pre OS SR veľkou pridanou hodnotouSpoločné operačné veliteľstvo je v oblasti velenia a riadenia pre OS SR veľkou pridanou hodnotouSpoločné operačné veliteľstvo je v oblasti velenia a riadenia pre OS SR veľkou pridanou hodnotouSpoločné operačné veliteľstvo je v oblasti velenia a riadenia pre OS SR veľkou pridanou hodnotou

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelemet - Dátum: 17.07.2023
Čítanosť: 1757
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share